Bachelor's degree in Culinary art

Especialidad en Alimentación Hospitalaria y de Alta Escala

Licenciatura con Acuerdo SEP No. 20181472 del 8 de junio de 2018

Especialidad con Acuerdo SEP No. 20230588

The gastronomic activity constitutes one of the greater income and employability sector in the country.

Con un crecimiento exponencial en los últimos años, es uno de los principales generadores de empleo y su aportación al Producto Interno Bruto Nacional es una de las más importantes.

About 5 million people are formally dedicated to this sector.

Las oportunidades que ofrece este sector serán para aquellos profesionales que sean líderes y posean una visión estratégica, creativa y emprendedora; que respondan a las exigencias de la globalización de la competitividad regional y nacional.

Los alumnos de la Universidad de Celaya tienen la posibilidad de estudiar un doble grado en el Máster Universitario en  Dirección y Organización de Turismo de Eventos de la Universidad Autónoma de Barcelona al mismo tiempo que concluyen sus estudios de la licenciatura en Artes Culinarias con Especialidad en Alimentación Hospitalaria y de Alta Escala.

What makes us different?

  • WACS International Certification.

  • Especialidad en Dirección Operativa en Negocios Gastronómicos y Alimentarios.

  • Restaurante y Hotel Escuela.

  • Infrastructure that fosters creation and experimentation.

  • Practice-based learning.

  • Expert and recognized teachers.

  • Active internationalization program.

  • Programa de desarrollo de habilidades para la vida (soft skills program).

  • Intensive national and international internship program.

  • Networking internacional.

  • Intensive language program

Why to study at Uni?

Perfil de Ingreso

  • Conocimientos de nivel bachillerato o equivalente preferentemente área de ciencias sociales y/o económico –administrativo.
  • Desarrolla y propone soluciones a problemas a partir de métodos innovadores. 
  • Propone nuevas ideas y expresa gusto por el arte culinario.
  • Participa y colabora de manera efectiva en equipos diversos. 
  • Mantiene una actitud respetuosa hacia la interculturalidad y la diversidad de creencias, valores, ideas y prácticas sociales. 
  • Contribuye al desarrollo sustentable de manera crítica, con acciones responsables. 
  • Se conoce y valora así mismo y aborda problemas y retos teniendo en cuenta los objetivos que persigue. 
  • Elige y practica estilos de vida saludables. 

Graduate Profile

 

The Bachelor's Degree in Culinary Arts at the University of Celaya has the mission to train people who think and act as leaders in the global community and contribute professionally in an ethical and successful way to the development of our country. Through its study programme, you will be fully trained as a graduate in Culinary Arts, to excel in one of the fastest growing areas in Mexico and the world. It has spacious and well-equipped gastronomy laboratories, including a restaurant-school with expert national and international teachers. In addition, you will be able to carry out professional internships and academic trips in Mexico and abroad that will keep you up to date in important topics for your career.

At the end of the program, the graduate from the Bachelor's degree in Culinary Art of the University of Celaya will be able to:

  •  Have a wide knowledge of Mexican and international cuisine, including its history, typical dishes, culinary techniques and trends.
  • Prepare creative gastronomic products applying food technology and participating in the development of products for the food industry.
  • Elaborar programas saludables de alimentación.
  • Manage and organize, with quality and profitability, food and beverage service companies.
  • Design new culinary products.
  • Facilitate business growth and encourage the human capital as a key piece of the restaurant companies' development.

El egresado de la Especialidad en Alimentación Hospitalaria y de Alta Escala será capaz de intervenir adecuadamente en el servicio de alimentos en ámbitos hospitalarios y de alta escala, a través del desarrollo de estrategias que aseguren la calidad de los métodos nutricios y gastronómicos para dar respuesta a las necesidades específicas del beneficiario del servicio.

Where can you work?

The graduate of Culinary art from the University of Celaya can work at any industry in which food production is required, such as:

  • Haute cuisine or in research.
  • Industrial food.
  • Hotels and restaurants.
  • Catering companies and industrial canteens.
  • Airlines and shipping lines.
  • Hospitals.
  • Advisor rol in gastronomic companies.
  • New culinary product creation and development.
  • Self-employment gastronomic business.
  • Culinary research and papers' publication on gastronomic topics.

How will you stand out as a graduate?

  • You will be a proactive, innovative, enterprising leader with values.

  • You will have a world class preparation to perfom in the gastronomic industry business such as: hotels, restaurants, catering companies and industrial canteens, airlines and shipping lines , hospitals.

  • Full domain of english language.

  • You will have real experience in projects linked with regional companies and institutions that allow you to undertake in your own business or to advise gastronomic companies.

  • You'll have a global vision of your professional field that will give you the ability to create and develop new culinary products or to do research and papers' publication on gastronomic topics.

Te lo cuenta un egresado

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